2011. augusztus 7., vasárnap

Trollied

avagy egy olyan comedy sitcom, ami inkább egy vicces 'reality' show lenne. A reality show alatt nem Való Világot értek.

A Trollied egy általam már nagyon várt comedy sitcom a Sky1 csatornán. Az alapötlet nagyon tetszett. A Valco nevű szupermaket dolgozóinak életét mutatja be a sorozat, vicces módon. Legalábbis, ez volt írva. Nem értek egyet a besorolással. A Sugartown comedy-drama besorolásba került és még ennél is viccesebb. A történet nem mindennapi. Kimondottan nem és igen. Nem, mert ilyen sorozattal nem minden nap találkozik az ember és igen, mert ilyen történésekkel szinte mindenki találkozik. A maga módján egyedi a sorozat, ám nekem végig olyan érzésem volt, mintha webkamerát tettek volna fel egy szupermarketben. Minden nagyon élethű, a karakterek jól kidolgozottak, és brit lévén ügyesen lett megírva de nálam ez 'the opposite of okay: NOkay'.

Még a remek színészgárda sem tud meggyőzni a folytatásról. Aranyat érő poénok elvétve vannak és 'olvasván' a sorok közt, rá lehet bukkanni a dolgok vicces oldalára de nekem pont azért nem tetszik, mert túl életszerű kevés értékelhető nevetős jelenettel. Ami vicces, az vicces, nincs mese, ott szó szerint röhögni kell rajta de én inkább comedy-drama kategóriába sorolnám. A sorozat szereplői jónak tűnnek, mind teljesen más karaktereket alkotnak, mint eddigi szerepeikben, ami jó, tudtak azonosulni az általuk megformált 'személlyel' de vannak számomra kiforratlan karakterek (ami nem feltétlenül a színész hibája). Sajnos hasonló dolgot ír a The Telegraph is (DISCLAIMER: Nem pártolom a Telegraph magazint és nem sokszor értek velük egyet.), hiszen a történet kiragad néhány figurát, átad nekik tulajdonságokat és viselkedést diktál. A világon mindenki tudja, hogy mik folynak a boltok 'zárt függönyei' mögött, miként dolgoznak az eladók és miket meg kell tenniük, hogy ne rúgják ki őket. Ebben semmi vicces nincsen, ezért kellene hozzácsapni több humort(ha már a realitás határait feszegetik).





Az abszolút nem közkedvelt menedzserek, az idős asszony, aki még soha nem ült pénztárgépben, a huligán, aki lop a boltból, a vevőszolgálat és az árufigyelő, akik vajon mit csinálnak a romlott tejjel/csokikkal(?), a zöldségosztályon található, néha túl kicsi vagy nagy szatyrok, amiknek a száját alig lehet kinyitni, polcra hanyagul felpakolt árucikkek és nagyszájú, akadékoskodó vevők, mesélős és minden lében kanál vásárlók. Ismerős? Ez a sorozat erről szól. Röhögjünk, de akkor legyen benne valami vicc. Csak akkor nevessünk, ha tényleg vicces.

Jane Horrocks remekül adta a zsémbes boltvezető/menedzser karakterét, tökéletesen idegesítő, mint a való életben, a hasonló cipőben járó boltot vezető munkások. Már rögtön az első részben kiderül, miért viselkedik úgy, ahogy. Zseniális. Több van a karakter mögött, lelki problémákra és megfelelési kényszerre tippelek. Mark Addy (Game of Thrones) a piszkos szájú hentes alakítója, viszonylag nem túl érdekes figurájával. Andy nem túl eredeti de ott van Colin, aki okkal lopkod a boltból és Katie, aki valamiért túl gyáva.

Érdekel mi történik a későbbiekben, talán majd egyszer megnézem. Plusz pont a casting managernek és annak is, aki kitalálta az introt és a befejezést is. Nagyon nagy piros pont a befejezésért.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése