2011. február 12., szombat

The Winter Guest

avagy Alan Rickman meséje csudabogarakról. Első rendezési debütálása 1997-ből. A világon mindenhol vannak csudabogarak, Alan Rickman elméjében ez a hely Skócia. A Golden Globe jelölt filmben Emma Thompson és édesanyja, Phyllida Law játszák a főszerepet. Frances (Emma) fényképész férjét gyászolja, elhanyagolja fiát, Alexet, aki tinédzser korban van és a szomszéd Ninával kerül félreérthetetlen helyzetbe. Eközben Elspeth, az öreg nő végigbaktat egy skót tengerparti városkában, hogy lánya Frances segítségére siessen, aki élete értelmét elvesztette és teljes külső változásnak is alá vette magát, nem nagy sikerrel. A történet több szálon fut, de a szereplők gyakran összefutnak egymással, teljesen véletlenül, annak ellenére, hogy a történetben arra semmi nem utal.



A történetben szerepel még Chloe és Lily, a két idősődő öregasszony, akik kínjukban már nem tudnak mást csinálni, mint ismeretlen emberek temetésére elmenni. Mindketten öregek, ám képtelenek feldolgozni ezt, ezért gyerekes rajongással és hidegfejűséggel állnak azon dolgok elé, ami már nincs messze tőlük, a temetéshez. Tom és Sam, a két elhanyagolt fiatal fiú, akik iskolábajárás helyett a sziklák mögött bújnak meg, fedezik fel a jégen járás csodáját.




Alan egy a legtöbb ember számára elég különös, távollévő világot hozott létre. A rendhagyó történetvezetést és gyönyörű operatőri munka meghozta gyümölcsét, hiszen több díjra is jelölték a filmet, és nyert is egyet. A filmben csak is skót színészek szerepelnek és Emma, aki nem skót de az akcentusa (édesanyja révén) tökéletes, zseniálisak, Emmát az Európai Filmakadémia Legjobb női alakítás kategóriában jelölték és nyert is.



Bő másfél óra, fordulatos kis történetekkel, felvezetve egy jó drámai sztorit. Dráma, ezt szeretem. Kosztümös vagy nem, ilyen és létezik. A filmben talán egy CGI effekt sincs, senkire nem támad szörny, a benne lévő nevek sem a legnagyobbak, alacsony költségvetésű movie, amiben a sok grafikai munkát a színészek brilliáns szereplése pótolja. Plusz piros pont jár a soundtrack elkészítéséért. Michael Kamen ismét zseniálisat alkotott.

Megjegyzés! Alan Rickman sajátmaga rendezte a filmet és a forgatókönyvet is neki köszönhetjük. A színészek válogatását sem bízta a véletlenre, Mr Rickman intézte az összes színsz castingját, onnantól kezdve, hogy bejárta az összes nagyobb színészi skót iskolát, hogy találjon két tehetséges fiatalt, akik a való életben is barátok, egészen a buszon ülő sofőr kiválasztásáig. 23 másodperc erejéig Mr Rickman is szerepel a filmben, bár ez csak utólag derült ki egy Alan interjúból. További érdekesség, hogy a DVD angol nyelven jött ki, de tartalmaz cseh, török és magyar ??? feliratot. Ilyen nincs, ki gondolná, hogy angol filmhez magyar felirat van, de angol nincs? Szerény kis országunkban nem csak én vagyok az egyetlen, aki már látta a filmet és jó véleménnyel van róla.
Fanvideó egy magyar embertől:

1 megjegyzés: