2011. február 8., kedd

The State Within

The State Within című 6 részes politikai dráma még 2006-ban ment le a BBC America csatornáján. A gengszteres, alvilági témájú filmeket nem szeretem ám a politikai drámák, agyafúrt trükökkel és jó színészekkel az egyik legjobb dolog a világon. Kegyetlen őszinteséggel beszélnek mindenről és mutatnak be való életben egyszerű állampolgárnak nem látható dolgokat, hallhatjuk mi történik a nyakkendősök világában.

A sorozatról, ami sajnos csak évadot élt meg, nem is hallottam 2009-ig. Egy filmajánló oldalán olvastam róla és igen nehéz volt elhinni hogy majd pont a BBC America ad le egy olyan sorozatot amiben Jason Isaacs jófiút játszik. A sztori fogott meg, amelynek minden egyes percét élveztem, még úgy is, hogy szinte senkit nem ismertem a filmből.



Sir Mark Brydon, Anglia washingtoni nagykövete Washingtonba megy és még az ottani luxus lakosztályát sem tudta elfoglalni mert a golyóálló autó felett, a Londonba tartó járaton egy muzlim vallású ember öngyilkosságot követett el. Első nagy bumm a sorozatban, Mark, nyakkendős és magas sarkúban tipegő emberek közt, kocsiban ülve gyűjt erőt a munka elvégzéséhez amint szemük láttára szakad a repülőgép sok darabra, a gép darabjai az utakon rengeteg halált okoztak, maga Mark is életét kockáztatva próbál megmenteni egy életet, sikertelenül.

És itt jönnek képbe az Egyesült Államok emberei. Amerikában és az Egyesült Királyságban is tüntetések zajlanak, a kormány mindenféle jel után kutatva hosszú időnek mondható intervallumon kívül nem tud felmutatni semmi érdemlegeset, ami szemet szúr Marknak. A Honvédelmi Miniszterelnök, Lynne Warner meglehetősen hidegen fogadja a nagykövetet és köti az ebet a karóhoz, az öngyilkos már meghalt, a katonák és rendőrök teljes bevetéssel keresik a csoport többi tagját ugyan is tudomásukra jutott hogy a merénylő nem egyedül érkezett. A baj nem jár egyedül, bőrszín alapján választanak embereket akiket bűnösnek szeretnének beállítani. Mark, míg magánéleti problémájával is meg kell küzdenie, közben beleszeret egy nőbe, felbukkan régi ellensége, aki meglepő módon sokat tud az eseményekről, annak ellenére, hogy hírzárlat volt érvényben.

Valaki végig figyeltette a nagykövetet és a körülötte lévő emberek szépen lassan eltűnnek vagy meghalnak, gyanús körülmények között. Ekkor üti bele csúf orrát a dolgokba egy újságíró nő, aki hosszú nyomozás után fényt derít a piszkos dolgokra. Valami nagyon nem stimmel, Mark is érzi ezt, miután kiderült, a Honvédelmi Miniszterelnök maga írta alá azon papírokat, ami támogatja üzbég és iszlám, muzlim vallású emberek kérelmét az országban való elhelyezkedésre, atomfegyverek kifejlesztésére, használatára.

A sorozatot nem hiába jelölték Golden Globe-ra, sajnos nem nyert egyetlen kategóriában sem, és a sötét dolgokra sem sikerült pontot tenni, hiszen a hatodik, befejező rész végén maga a Miniszter elnők vallja be, hogy fia érdekében muszáj volt alá írnia a papírokat és hogy az igazi bűnös, akiről Mark is tud, a sötét szobában van, velük együtt, de nem derül ki, hogy ki lehetett az. Folytatást akarok!!!!!!!

A filmből egyértelműen kiderült, hogy érzékeim nem csaltak, Jason tényleg nem jófiút játszott, biztos vagyok abban, hogy neki is benne van a keze a piszkos dolgokban. Milyen remek színész választás, már majdnem elhittem, hogy tényleg családszerető, törvénytisztelő, rendes pasast játszik .....

Az ember azt hinné, Jason legalább ilyenkor vissza tud fogni elképesztő humorából. Nem tud. Poén videó, csak hogy tudjunk erről is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése