2011. március 25., péntek

Hamlet ( Royal Shakespeare Company - 2009 )

Mert szeretjük a Hamletet. Nem csak a könyvet, a színdarabot de a filmes verziót is. A film persze nem pótolhatja a színházi légkört, de néha elég messzire el kell menni egy jó kis filmverzióért, jelen esetben Stratford-upon-Avonig kellett volna elmennem, a Royal Shakespeare Company ezen darabjáért, ami annyira sikeres lett, hogy órák alatt elfogyott minden jegy, mindkét szezonra. Sokan lemaradtak a darabról, ezért is örültek a szervezők a rajongói petíciónak (amit én negyedikként írtam alá) és ebből lett a film, a színdarabból, kissé átalakítva a történeten.

Sok féle Hamletet láttam már, de ilyet még nem. Gregory Doran rendezte a darabot és keze a filmverzióban is észrevehető. Egy új fajta, modern köntösbe öltöztetett Hamlet. Az új fajtát a helyszínre értem, hiszen a mindennapoknak megfelelően néznek ki a díszletek, kamerával, térfigyelő kamerákkal, speciális tükörrel (aminek csak az egyik oldalán lehet átlátni a másikra). A darabot magát sajnos nem sikerült élőben megnéznem ezért is ragaszkodtam annyira a filmes változathoz. De tudom mennyit változtattak és így elgondolván, a színházi darab története jobb lehetett, még ha pár kis jelenet lett csak átdolgozva.

A darabban Sir Patrick Stewart és David Tennant a főszereplő. Mindketten Shakespeare rajongók és nem ez volt életük első Shakespeare színdarabja, ez is látszik. Hamlet, a dán királyfi történetét nem kell bemutatni de azért nagy vonalakban: Hamlet édesapját gyászolja, miközben anyja, Gertrude hozzámegy Claudiushoz (Hamlet király bátyjához), Hamlet lassú megbolondulását látjuk a filmben. Mindegy, hogy ki játsza Hamletet, a lényeg ugyanaz, Hamlet karaktere. 'Nem te játszod Hamletet, hanem ő játszik téged', a híres neves mondás, itt (is) sikerült ezt elérni. David egyik lehető legjobb alakítása, mintha nem is őt látnám a kamerák előtt. Persze Davidtől ennél jobb színvonalat és alakítást már nem lehet kérni, hiszen ennél jobb már nem igazán lehet.

Hamlet az Hamlet de minden Hamlet más, a David féle Hamlet túl őrült lett, ami persze nem tetszik minden kritikusnak de engem pedig ők nem érdekelnek. A karakter azért lett olyan remek, mert a rendező engedte, hogy David saját magát is belevigye a szerepbe. Ha van egy karakter ami jobbra sikeredett, mint az erős hangulatváltozós és bolond Hamlet, az Claudius. Patrick zseniális alakítása kellett Claudius megformálásához. Claudius ennél érzéketlenebb és ridegebb, félrevezetőbb már nem is lehetne. Egyszerűen zseniális. Minden szereplő játszott már tévében is, sokat közülük már felismertem. Nálam külön pirospont jár Laertes alakítójának, Edward Bennettnek és Ophelia megformálójának, Mariah Galenek.

A rendező és producer nagyon odatette magát a feladathoz, pedig maga a filmkészítés sem volt mindig zökkenőmentes mégis összehozták ezt a 3 órás remek filmváltozatot. Sokan támadták a film nyelvezetét mert az túl színpadiasra sikeredett. Aki nem olvasta a Hamletet, nem jártas a színházi nyelvekben, annak valóban nem könnyű de erre találták ki a feliratot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése